fbpx

Moxa

Moxa is los materiaal (moxa-punk) of een geperste sigaar met name bestaand uit langdurig in de zon gedroogde bijvoet ofwel artemisa. Door moxa in de buurt van een acupunctuurpunt te branden kun je energie aan het lichaam toevoegen en de lichaamsenergie activeren. Het is ook mogelijk met een speciale moxa lamp te werken. De warmte die de moxa afgeeft is een bijproduct.

Moxa is hier voornamelijk bekend geworden voor behandeling van een stuitligging (kan worden toegepast tussen de 32ste- en de 34ste week van de zwangerschap). Deze behandeling vergroot de kans op draaiing met 70%.

Moxa wordt toegepast bij interne (orgaanniveau) of externe (verkoudheid/griep) om koude en vocht te verdrijven en om energie te bewegen. Het verwarmt en bevordert daarmee de doorstroming. Moxa wordt vooral in de koudere seizoenen veel gebruikt, als mensen meer last gaan krijgen van koude klachten (verkoudheden, lage weerstand, kouwelijkheid gepaard gaande met vermoeidheid etc.). Ook kan het helpen bij diarree met een onderliggende koude. Dit wordt bij kleine kinderen veel toegepast door middel van het verwarmen van de navel en het gebied erom heen.

Bij vastzittende spieren en gewrichtsklachten en bij chronische pijnen, slapte van het weefsel, gebrekkige energie in het lichaam en slapeloosheid.

Ook littekens kunnen goed met moxa behandeld worden. Omdat het de bloedcirculatie verbeterd wordt het ook zeker toegepast in de herstelperiode na een operatie.