fbpx

Cupping

Tuina2

Cupping is een behandelmethode in de Traditionele Chinese Geneeskunde die veel wordt gebruikt. Daarbij worden één of meer glazen cups op de huid gezet. De cup wordt aan de binnenkant verhit en na het plaatsen op de huid ontstaat er een vacuüm met een zuigende kracht. Op deze manier wordt bloed en energie naar de oppervlakte getrokken. Hiermee kunnen lokale stagnaties, die zich uiten in bijvoorbeeld spier- gewrichts- of rugpijn, worden opgeheven. Afvalstoffen in het lichaam worden met deze behandeling naar de huidoppervlakte getrokken, in de ruimte tussen huid en spieren, waardoor het lichaam zich beter van afvalstoffen kan ontdoen. Er ontstaat een betere doorbloeding en lymfecirculatie.

Cupping wordt op verschillende manieren toegepast:

  • De cup wordt op één vaste plaats gezet en wordt na 3 tot 15 minuten verwijderd. Dit is de methode om stagnaties te verdrijven of kan er wind-koude uit het lichaam gehaald worden die zich uit in de vorm van griep en/of verkoudheid. Dit kan met glazen of kunststof cups, afhankelijk van het doel.
  • Het masseren van een groter gebied door middel van het schuiven van de cup over een geoliede huid. Ook dit werkt stagnatie-opheffend en werkt ontspannend op de spieren.
  • De cup wordt geplaatst op een stuk huid dat met een naaldjeshamertje (plumblossem) open is gemaakt. Dit wordt toegepast bij hitte in het bloed, die zich uit in bijvoorbeeld een ontsteking of acne.